Pelaaminen kehittää ja inspiroi

2020-luvulle tultaessa suurin osa ihmisistä varmasti jo tiedostaa teknologian hyvät puolet ja osaa myös arvostaa sen tuomia mahdollisuuksia. Pelikonsoleiden yleistyttyä 90-luvun taitteessa moni näki ne uhkana lapsille ja nuorisolle ja pelaamisen vaaroista varoiteltiin laajasti. On toki totta, että esimerkiksi väkivalta lisää väkivaltaa, mutta pelkästään peliteknologiaa ei voi syyttää lasten väkivaltaisen käytöksen lisääntymisestä. Alle 18-vuotiaiden tekemisestä ovat aina vastuussa vanhemmat, joiden pitäisi katsoa peiliin eikä syytellä pelien tuottajia. Teknologiaa ei kuitenkaan voi eikä edes kannata pysäyttää, mutta tekemällä itse oikeita valintoja itsensä ja perheensä kannalta voi vaikuttaa siihen, millä tavalla peliteknologia joko edistää tai hidastaa jokaisen yksilöllistä kasvua.

Valitse sopivat pelit

Minkälaisia pelejä sitten kannattaa pelata? Olen vahvasti sitä mieltä, että esimerkiksi masentuneena ei kannata kuunnella musiikkia tai katsella ohjelmia, jotka lisäävät entisestään huonoa oloa. Sama koskee myös pelaamista. Jännityksellä ja kauhullakin on oma paikkansa ihmisen elämässä, mutta uskon että tietyssä mielentilassa ne saattavat lisätä ahdistusta entisestään. Kuitenkin pelaaminen voi olla myös kehittävää. Etenkin avaruudellinen hahmottaminen, strateginen ajattelu ja huomiokyky paranevat pelaamisen yhteydessä. Tämä on totta kaiken ikäisten pelaajien kohdalla. Myös erilaisista rajoitteista kärsivien taitoja voidaan kehittää helposti pelimaailmaan lisättyjen tehtävien ja harjoitteiden avulla. Kaikenlainen oppiminen onkin pelien parasta antia ja pelaamalla voi oppia niin uusia kieliä, matematiikkaa kuin vaikka pelaamaan golfia. Erilaiset peleihin pohjautuvat simulaatiot ovat tärkeitä esimerkiksi urheilijoille sekä esimerkiksi lentäjäopiskelijoille ja avaruuslentäjille. Mutta myös me tavalliset peleistä innostuneet voimme oppia pelaamalla.

Pelaaminenko yksinäistä?

Monesti kuulee edelleen sanottavan, että pelaaminen saattaa olla addiktoivaa ja että paljon pelaavat syrjäytyvät yhteiskunnasta. Voi olla, mutta millä tahansa muullakin toiminnalla liian pitkälle mennessään saattaa olla sama vaikutus. Parhaimmillaan pelaaminen on hyvinkin sosiaalista. Itse ainakin tykkään järjestää pelimaratoneja kotonani viikonloppuisin ja viettää aikaa ystävieni kanssa pelaillen. Tai sitten työpäivän jälkeen pelataan yhdessä netin välityksellä ja vaihdetaan samalla kuulumisia. Toisinaan tulee pelattua myös yksinään, mutta yksin sitä tulisi oltua myös vaikka silloin, kun uppoudun kotisohvallani lempikirjojeni maailmaan.