Olenko oikeassa ihmissuhteessa?

Nyt pukkaa ihmissuhdeneuvoja ihmiseltä, joka ainakin osaa kertoa, mitä ei kannata tehdä. Vaikka elämänkokemusta ei välttämättä ole iän puolesta vielä kertynyt, ihmissuhteita, parisuhteitakin on jo jonkin verran alla. Ja nyt taitaa olla hyvä hetki pitää taukoa ainakin niistä parisuhteista ja arvioida uudelleen myös muutamaa muutakin ihmissuhdetta. Olen huomannut sellaisen seikan, joka pätee kaikkiin ihmisten välisiin kanssakäymisiin: ole aito, ja odota toistenkin olevan. On turhaa kuluttaa aikaa sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ole valmis investoimaan suhteeseen. Ja nyt en tällä tarkoita illallisen tarjoamista enkä välttämättä ajan käyttöäkään, sillä kaikki ovat kiireisiä. Mutta jotain aitoa on suhteesta kuin suhteesta saatava irti, jotta sitä jaksaa jatkaa.

Valitse ihmissuhteesi – älä anna niiden valita sinua

Onko ympärilläsi ihmisiä, jotka jostain syystä saavat sinusta esiin ne kaikkein negatiivisimmat puolet? Mietitkö tekosyitä, miksi sinun ei tarvitsisi tavata tiettyjä elämääsi kuuluvia ihmisiä? Toksisia ihmissuhteita ei tarvitse pitää väkisin yllä, vaan pyri aktiivisesti irtautumaan kaikesta, mikä aiheuttaa negatiivisuutta. Myös se, että kaikki eivät välttämättä pidä sinusta, on ihan ok. Eikä sinunkaan tarvitse pitää kaikista. Tärkeintä on, että tulee tarvittaessa toimeen kaikkien kanssa, mutta se kenen kanssa aikaa haluaa viettää, on eri asia. Kaikkien kanssa ei suinkaan tarvitse olla ylimmät ystävykset. Olenko itse pystynyt tähän? Sanotaanko näin, että prosessi on vielä kesken. Pyrin kuitenkin vähentämään aikaa, jonka vietän ihmisten kanssa, jotka aiheuttavat mielipahaa käytöksellään.

Sukua ei voi valita

Jos parisuhde ei toimi, on yleensä melko helppoa nähdä, että sitä ei kannata jatkaa vaan siirtyä eteenpäin ja pitää taukoa deittailusta. Ystävyyssuhteet ovat kimurantimpia. Etenkin sellaiset ihmissuhteet, jotka ovat kestäneet pitkään, ehkä jopa lapsuudesta saakka kestävät yleensä paljon eivätkä katkea kovin helposti. Pelkästään pitkä historiakaan ei saa merkitä kaikkea, vaan suhteessa tulee pitkällä aikavälillä olla tarvittavaa vuorovastaisuutta, jotta se voi jatkua. Ongelmallisinta ovat ihmissuhteet sukulaisten kanssa. Etenkin lähisuvun kanssa riitely ei ole koskaan mukavaa ja nämä ovatkin suhteita, joissa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon hienovaraisuutta, jotta välit pysyisivät hyvinä jatkossakin.